A feltámadás hírnökei: a húsvéti versek

A húsvéti versek a szépirodalom legszebb alkotásai, ami persze nem csoda. Bár sokan a karácsonyt tartják a legnagyobb ünnepnek, mégis a feltámadás, a húsvét olyan örömhírt hirdet, ami az egész életünk szempontjából elsőbbséget élvez.

Így bár Jézus születése is hatalmas horderejű esemény, hiszen megérkezett közénk, hogy megváltson minket, ám épp ezért a húsvéti versekben is megjelenő keresztút, az értünk való önfeláldozás, s végül a feltámadás olyan üzenet, mely hitet, reményt ad mindannyiunk számára.

A húsvéti vers egyszerre mutatja meg a sötétség, és a világosság birodalmát. Jézus szenvedései jól példázzák az emberi kegyetlenséget, agresszivitást. A keresztút szimbolikusan életünk úttalan útjait jelenti, aminek a végén sokszor valóban Golgota várja az embert. Úgy, ahogy az emberfiát is a keresztre feszítés réme fogadta. A húsvéti vers strófáiban egyszerre jelenik meg a könnyhullató fájdalom, és a remény, az örök, kifogyhatatlan, elcsendesíthetetlen hit az örökkévalóságban, a halhatatlanságban. Jézus élete megmutatja azt, hogy hova juthatunk el mi is, amennyiben a szeretet ösvényére lépünk.

Ez, azonban nem az a fajta szeretet, ami az amerikai filmekből ismert, szirupos, ám őszin tétlen érzelem. A szeretet egy elv, ami mentén életünket irányítanunk kell. Jézus a szeretet mesterévé vált, mutatva az utat mindazoknak, akik hajlandók rálépni erre, az olykor kegyetlenül fájdalmas útra.

Mi sem példázza jobban a kínt, ami a szeretet felvállalásával járhat, mint a húsvéti versekben is teret kapó keresztút, ahol a töviskoszorúval megbélyegzett, megalázott, megvert Jézus utolsó erejével megérkezik végzetének helyszínére.

Az eltávozása sem méltó ahhoz a hihetetlen erőhöz, amit ő képviselt, ám valahol mégis pont így kellett történnie. A szeretet önzetlensége, csendes elfogadása a húsvéti versben is mennyei szózattal megírt feltámadásban kiteljesedik, teljes pompájában ragyog.

Nincs miért fájdalmat érezzünk, mert nincs veszteség, nincs halál, csak az örök, múlhatatlan élet, és az egyetlen rendező elv, az egyetlen hatalom, a szeretet.