A fiatalok és a versek: mennyit és mit olvasnak?

A versek olvasása sokak számára nem tartozik a kedvenc időtöltések közé, főleg a fiatalok körében. Pedig a versek nemcsak szépek és érdekesek, hanem fejlesztik a nyelvi kifejezőképességet, a gondolkodást, az érzelmeket és a kreativitást is. Sok esetben konkrétan az az érzésem, mintha a világi trend beleértve az oktatást ezzel épp szembe menne.

De vajon mennyit és mit olvasnak a fiatalok versekből?

Milyen hatással van rájuk az iskola, az internet, a kortárs irodalom?

És hogyan találhatnak rá azokra a versekre, amelyek megszólítják őket?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az iskolai hatás: kötelező vagy öröm?

Az iskolában általában kötelező olvasmányokat kapnak a diákok versekből is, amelyeket elemzésre, értelmezésre vagy memorizálásra kérnek tőlük. Ez sokszor elriasztja őket az olvasástól, mert úgy érzik, hogy nem értik vagy nem szeretik a verseket, amelyeket tanulniuk kell. Pedig az iskolai olvasmányok között is vannak olyanok, amelyek izgalmasak, viccesek, meghatóak vagy tanulságosak lehetnek számukra is. A tanárok feladata is lenne, hogy felkeltsék az érdeklődésüket, és segítsenek nekik megérteni és élvezni a verseket.

A fiatalok többsége szerint a iskolai versek, amelyek többségében a klasszikus magyar irodalmat ölelik fel: túl régiek, túl nehézek vagy túl unalmasak. Ezért talán inkább azokat a verseket olvassák szívesen, amelyek közelebb állnak hozzájuk korban, stílusban vagy témában. Ilyenek lehetnek például a kortárs költők versei, amelyeket az interneten vagy folyóiratokban találnak meg. Vagy egyáltalán nem olvasnak, elfordulnak a szépirodalomtól. 🙁

Az internet hatása: könnyű vagy nehéz hozzáférés?

Az internet nagyban megkönnyíti a versekhez való hozzáférést, hiszen rengeteg oldalon találhatunk verseket magyarul vagy más nyelveken is. A fiatal korosztály gyakran böngészik ezeket az oldalakat, és keresik azokat a verseket, amelyek tetszenek nekik vagy kapcsolódnak az életükhöz.

Az internet adta interaktivitás miatt ráadásul nemcsak olvashatnak verseket, hanem írhatnak is saját verseket vagy kommentelhetik másokét. Ezáltal részt vehetnek egy online közösségben, amelyben megoszthatják egymással véleményüket, élményeiket vagy tanácsaikat.

A kortárs irodalom hatása: friss és releváns

A kortárs irodalom, különösen a fiatal költők munkái, nagyban hozzájárulhatnak a versek iránti érdeklődés felkeltéséhez a fiatalok körében. Az új versek gyakran foglalkoznak olyan témákkal, amelyek a mai fiatalok életében is fontosak, például a szerelem, a barátság, a társadalmi problémák vagy a környezetvédelem. Ezenkívül a kortárs költészetben gyakoriak a modern nyelvezet, a szabad versforma és a kísérletező stílus, amelyek könnyebben megérthetők és élvezhetők a fiatalok számára.

A megfelelő versek megtalálása: hogyan találják meg a fiatalok azokat a verseket, amelyek megszólítják őket?

A versek keresése nem mindig egyszerű, főleg az interneten, ahol rengeteg információ és mű közül kell választani.

A fiataloknak érdemes olyan forrásokat keresniük, amelyek megbízhatóak és minőségi verseket kínálnak, például irodalmi folyóiratok, könyvkiadók vagy költők hivatalos oldalai. Ezenkívül hasznos lehet ajánlásokat kérni tanároktól, barátoktól vagy családtagoktól, akik ismerik az ízlésüket és az érdeklődési körüket.

Saját tapasztalatom szerint a fiatalok és a versek kapcsolata sokszínű és változó. Az istenesversek.hu weboldal forgalma a fiatalabb (14-18) korosztály között leginkább érettségi környékén nő látványosan. Ezzel szemben például keresztény ünnep környékén már kevésbé aktívabb a fiatal korosztály.
Természetesen ehhez az kell, hogy az iskolai, az internetes és a kortárs irodalom hatásai mellett a fiatalok megtalálják azokat a verseket, amelyek igazán megszólítják őket és segítenek nekik a személyes fejlődésben, az érzelmek feldolgozásában vagy a gondolkodás fejlesztésében.

A versek olvasása, az értő olvasás, az olvasottak megértése értékes kincs, amelyet mindenkinek, függetlenül a kortól, érdemes felfedezni és ápolni. Sőt! Merem állítani, hogy a versek, legyenek klasszikus, kortárs vagy épp hitéleti, istenes versek egy védelmi burkot vonnak körénk a maguk finom, légies mondanivalójukkal.

GYIK versek olvasásához

Hogyan találjam meg az érdeklődésemnek megfelelő verseket?

 1. Keress olyan irodalmi forrásokat, amelyek a korosztályodnak szólnak, például ifjúsági irodalmi folyóiratokat vagy kortárs költők műveit. Kérj ajánlásokat tanároktól, barátoktól vagy családtagoktól, akik ismerik az ízlésedet és az érdeklődési körödet.

 2. Milyen témájú verseket olvassak, hogy jobban érdekeljen a költészet?

  Olvass olyan verseket, amelyek olyan témákkal foglalkoznak, amelyek fontosak számodra, például szerelem, barátság, társadalmi kérdések vagy környezetvédelem. A kortárs irodalom gyakran foglalkozik a fiatalokat érintő kérdésekkel.

 3. Hogyan segíthet az internet a versek olvasásában?

  Az interneten rengeteg költészeti oldal és fórum található, ahol verseket olvashatsz és megoszthatsz véleményeket másokkal. Használd az internetet a megfelelő irodalmi források megtalálására, és látogass el költők hivatalos oldalaira vagy irodalmi folyóiratok weboldalaira.

 4. Milyen módszerekkel fejleszthetem a versek értelmezésének képességét?

  A versek értelmezésének fejlesztése érdekében próbálj meg beszélgetni másokkal a versekről, elemezni és értelmezni azokat, és olvass kritikákat vagy elemzéseket. Az iskolai irodalomórák is segíthetnek abban, hogy jobban megértsd a verseket és fejleszd az értelmező készségedet.

 5. Hogyan válthatok ki pozitív érzelmeket a versek olvasásával?

  Válassz olyan verseket, amelyek megszólítanak és pozitív érzelmeket keltenek benned. A versek segíthetnek feldolgozni az érzelmeket, megérteni a világot és önmagadat, vagy egyszerűen csak élvezni egy szép költészeti alkotást. Az érzelmek átélése és megosztása a versek olvasása során segíthet abban, hogy jobban értékeljük a költészetet és örömöt találjunk benne.