Anyák napi versek – melyiket válasszuk?

„Ez a nap más, mint a többi, ezt te is jól tudod!” Nem kell senki előtt lelepleznem, honnan származik az idézet: Bródy János klasszikusa, ami egyből fülünkbe cseng Halász Judit hangján, ahogy elolvassuk a betűket.

Néhány nap múlva ismét az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat köszönthetjük. Szerencsések azok, akik még megfoghatják édesanyjuk, nagymamájuk kezét és úgy fejezhetik ki csodálatukat, szeretetüket.

Azok számára pedig, akik csak a sírhantra tehetik le az emlékezés virágait, őszinte vigasztalódást kívánhatunk, bízva és remélve, hogy az emlékek kellemes érzéseket ébresztenek a szívekbe, átérezvén az elengedés nyugalmát. Tudva, hogy a földi búcsú is csak egy átmeneti állapot.

Az anyák napja ünnep története

Ha az anyák napjának eredetét kutatjuk, gondolatban az ókori Görögországig kell visszanyúlnunk. Rheának, az istenek anyjának ugyanis minden tavasszal ünnepséget tartottak.

Az 1600-as években Angliában az anyák napi ünnep vallási színezetet is kapott, ekkor a húsvétot követő negyedik vasárnap tartották, a családjuktól távol dolgozók is hazamehettek megünnepelni édesanyjukat.

Amerikában először 1872-ben ünnepelték először az édesanyákat Bostonban, a philadelphiai Anna M. Jarvis sokáig küzdött azért, hogy állami, és nemzetközi ünneppé nyilvánítsák, az ekkor még május második vasárnapjára kitűzött anyák napját. Fáradozását siker koronázta, 1914-ben Woodrow Wilson, akkori amerikai elnök hivatalos ünnepé nyilvánította e napot, minden édesanya tiszteletére.

Egy idő után Európába is terjeszteni kezdték az anyák napját, jó üzletet láttak ebben a virágkereskedők és képeslap-gyártók, így elsősorban az ajándékozásra helyezve a hangsúlyt.

Magyarországon először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első anyák napi ünnepséget, összekapcsolva a májusi Mária tisztelettel. 1928-tól miniszteri rendelet már a hivatalos ünnepek közé sorolja.

Mára már a világban mindenfelé ünneplik az édesanyákat, természetesen nem mindenütt május első vasárnapján.

Thaiföldön például augusztus 12-én nem csak az igazi édesanyákat, hanem a jelképes anyaságot is ünneplik, mivel ezen a napon született az ország anyakirálynője: Sirikiti, akit minden thai anyjának neveznek.

De azt javaslom, a történelmi kitekintés után térjünk vissza saját szülőföldünkhöz, mert annál nincs szebb és felemelőbb, ahogy mi, magyarok ünnepeljük az édesanyákat.

A legtöbb esetben, hiszem és vallom, hogy a legszerényebben, a szívünkben megbúvó szeretet kimutatásával tesszük, amit egy csokor virág és egy őszinte ölelés kísér. Ebben a pillanatban az összes zsörtölődés, vita vagy generációs különbség hirtelen semmivé lesz. A szeretet, a tisztelet és a megbecsülés mindezeket képes másodpercek alatt felülírni. E meghitt percekben pedig ez a lényeg! Ebben minden benne van, ami a gyerek-szülő kapcsolatot jellemzi.

Felmerül a kérdés, milyen anyák napi verseket válasszunk?

Nyilván gyerekként az anyák napi versek sokkal könnyedebb, gördülékenyebb, szavalhatóbb megoldásként jut eszünkbe, hisz van abban valami játékos, valami lebegő, amikor édesanyánk elé állunk gyerekként és elszavaljuk szívünk teljes szeretetével, hálájával a kiválasztott szerzeményt. Emlékezzünk csak vissza?!

A templomokban anyák napi versek százai, anyák napi énekek csendülnek szinte egyszerre a világ minden pontján, ahol az életet adó anyák tisztelete és szeretete földön túli értékkel bír.

Míg gyerekként teljesen egyértelmű, hogy anyák napjára verssel készülünk, addig felnőttként már nem szívesen verselünk, szavalunk, már sokkal higgadtabban beérjük egy egyszerű köszöntéssel, holott mindez egy pillanatra visszaröpíthetne bennünket gyerekkorunkba.

Felidézhetnénk a pillanatot, mikor szívünkkel a torkunkba kiálltunk szavalni, vagy odaálltunk a szeretet személy elé és elmondtuk a kiválasztott verset! Ugye, milyen kellemes, bizsergő emlék?

Az idei anyák napja más

Egyik oldalról az ünnep ad fényt ennek a napnak, másik oldalról pedig el is homályosítja jelenlegi helyzetünk az ünnepet, mivel láthatóan az idei alkalom az első, amikor a legtöbb édesanyát, nagymamát, keresztanyát, vagy barátnőnk édesanyját csak az ablakon keresztül integetve, szigorúan 2 méter távolságból, esetleg virtuálisan köszönthetjük fel!

Virág és apró ajándék helyett most itt az alkalom, hogy egy különleges verscsokorral lepjük meg édesanyánkat, a gyerekek hangosversben köszönthetik nagymamájukat. Most tényleg a lehető legoptimálisabb módon használhatjuk fel az internet adta lehetőséget, a közösségi oldalakat, a videóchat eszközöket.

Igazából nem szeretek vers és versek között különbséget tenni, hisz önmagában mindegyik másért értékes, más és más motivációval írta a költő, egy adott élethelyzet, adott gondolat lenyomata minden vers. Most viszont kivételt kell tennem!

Ha úgy érzed nem tudsz választani a weben feltorlódó anyáknapi versek közül, akkor szeretettel ajánlok egy TOP10-es listát, ami között bátran lehet szemezgetni.

Igyekeztem úgy válogatni az anyák napi verseket, hogy széles spektrumban lefedje néhány vers által a magyar irodalom kisebb-nagyobb kristályszemeit, így felnőttek és gyerekek is megtalálják számukra az ideálisat, a szavalhatót, a kellő pátosszal előadhatót!

TOP10 anyák napi vers, csak a Te édesanyádnak:

  1. https://www.istenesversek.hu/dsida-jeno-halaadas/
  2. https://www.istenesversek.hu/aranyosi-ervin-szivedre-hallgass/
  3. https://www.istenesversek.hu/kun-magdolna-hianyzik-valaki/
  4. https://www.istenesversek.hu/aranyosi-ervin-halas-szivvel-anyak-napjara/
  5. https://www.istenesversek.hu/donaszy-magda-anyak-napjan/
  6. https://www.istenesversek.hu/gerzsenyi-sandor-anyaknapjan/
  7. https://www.istenesversek.hu/ady-endre-ne-hagyjuk-el-magunkat/
  8. https://www.istenesversek.hu/kosztolanyi-dezso-anyak/
  9. https://www.istenesversek.hu/donaszy-magda-anyak-napjan/
  10. https://www.istenesversek.hu/forian-andrea-edesanyam/

De alapvetően a bőség zavarában bármilyen verset kinevezhetünk anyák napi versnek, főleg, ha édesanyánk kedvencét idézzük, akkor garantáltan nagy sikerünk lesz, és könnyeket csalunk a szemébe! Sőt!

Mindenkit őszintén és bátran biztatnék arra, hogy próbálja meg kipuhatolózni, amennyiben nem tud róla, hogy mi édesanyjának, nagymamájának kedvenc verse, és azt szavalja el, olvassa fel, vagy küldje el messengeren, sms-ben, emailben.

Lelkiekben gazdag anyák napját kívánok minden vérszerinti és fogadott édesanyának, nagynéninek, nagymamának, keresztanyának!

Fórián Andrea