Anyák napi versek – melyiket válasszuk?

Néhány nap múlva ismét az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat köszönthetjük. Szerencsések azok, akik még megfoghatják édesanyjuk, nagymamájuk kezét és úgy fejezhetik ki csodálatukat, szeretetüket.

Azok számára pedig, akik csak a sírhantra tehetik le az emlékezés virágait, őszinte vigasztalódást kívánhatunk, bízva és remélve, hogy az emlékek kellemes érzéseket ébresztenek a szívekbe, átérezvén az elengedés nyugalmát. Tudva, hogy a földi búcsú is csak egy átmeneti állapot.

Felmerül a kérdés, milyen anyák napi verseket válasszunk?

Nyilván gyerekként az anyák napi versek sokkal könnyedebb, gördülékenyebb, szavalhatóbb megoldásként kell eszünkbe jussanak, hisz van abban valami játékos, valami lebegő, amikor édesanyánk elé állunk gyerekként és elszavaljuk szívünk teljes szeretetével, hálájával a kiválasztott szerzeményt. Emlékezzünk csak vissza?!

A templomokban anyák napi versek százai, anyák napi énekek csendülnek szinte egyszerre a világ minden pontján, ahol az életet adó anyák tisztelete és szeretete földön túli értékkel bír.

Míg gyerekként teljesen egyértelmű, hogy anyák napjára verssel készülünk, addig felnőttként már nem szívesen verselünk, már sokkal higgadtabban beérjük egy egyszerű köszöntéssel, holott egy pillanatra visszaröpíthetne bennünket gyerekkorunkba egy elszavalt vers.

Felidézhetnénk a pillanatot, mikor szívünkkel a torkunkba kiálltunk szavalni, vagy odaálltunk a szeretet személy elé és elmondtuk a kiválasztott verset! Ugye, milyen kellemes, bizsergő emlék?

Igazából nem szeretek vers és vers között kivételt tenni, hisz önmagában mindegyik másért értékes, más és más motivációval írta a költő, egy adott élethelyzet, adott gondolat lenyomata minden vers.

Ennek ellenére igyekeztem úgy válogatni az anyák napi verseket, hogy széles spektrumban lefedje néhány vers által a magyar irodalom kisebb-nagyobb kristályszemeit, így felnőttek és gyerekek is megtalálják számukra az ideálisat, a szavalhatót, a kellő pátosszal előadhatót!