Útkeresőknek, töltekezőknek: a legszebb karácsonyi versek

A karácsony egy olyan szó, amely mindenkiben kivált valamilyen reakciót. Legtöbbünk előtt meleg, kedves emlékek merülnek fel, az otthon hangulata, az istentisztelet áhítata, ragyogó gyertyák, és a születés csodájának átélése gyerekfejjel. Ugye te is érzed, hogy rohanó életedben valahogy mélyre merült, megkopott ez az emlék, és egy másfajta értelmezés vette át a főszerepet életedben?

Mert mi is a karácsony: rohanás, bevásárlás, takarítás, az arcunkba vágódó reklámok és bugyuta filmek a televízióban, stressz és a „már megint itt van” kényszere. Ha mindezt felednéd, és legalább egy röpke félórára vissza szeretnél találni önmagadhoz, a karácsony igaz jelentéséhez, Istenhez, a költészetre mindig számíthatsz. A legszebb karácsonyi versek talán magyarul születtek meg amióta irodalom létezik a világban, és ezt nem az elfogultság mondatja velem.

legszebbkaracsonyiversek1

Annyi Istent, hitet, megnyugvást kereső költője talán egy nemzetnek sem volt, mint nekünk, magyaroknak. Persze egyéni értelmezés dolga, és neked is magadnak kell eldöntened, számodra melyek a legszebb karácsonyi versek. Sokak kedvence Ady Endre, mások József Attila, Babits Mihály vagy éppen Wass Albert verseit olvassák a szentestére készülve. Persze karácsonyi hangulatot, a hit, a remény, és a szeretet üzenetét nem csak az ünnep előtt szoktuk keresni, erre a hármasra bármikor szükséged lehet életed folyamán.

A legszebb karácsonyi versek megérintenek nyári hőségben és ködös őszi szürkeségben egyaránt, hisz nem évszak függő az ember lelkének töltekezési vágya. Ha verset olvasol, kizárod a világot, és belépsz abba a világba, amit a költő teremtett magának, és neked, mint olvasónak. A lelked rezdülése az, ami visszhangot talál a versben, ezért olvasod kedvteléssel, ezért térsz vissza újra és újra ahhoz az egy költőhöz, ezért az ő verse a kedvenced a legszebb karácsonyi versek között.

legszebbkaracsonyiversek

Szép az, ami érdek nélkül való, mondta egyszer egy okos ember, és milyen igaza volt. Magad is beláthatod, a virágok, a gyermekek mosolya, a legszebb karácsonyi versek, és minden, amit igazán szívből szépnek találsz, azért szép mert Istentől való, és Isten érdek nélkül szeret mindannyiunkat.