Nyár és tél kontrasztja: kerti sütő és kandalló tartozékok

A nyár és a tél nagyon népszerű évszak a szépirodalomban is. Olyan kontrasztot képvisel, ami sok esetben több életeseményre is ráhúzható. Rendszeresen élnek is ezzel írók és költők egyaránt.

A nyár gyakran az élettől duzzadó, a dinamikus, a szerelmes, a fiatalos emberi időszak motívumaihoz és költői képeihez tartozik, míg a tél gyakran az időskort, az utolsó számadást, az elmúlást szimbolizálja.

Ha nyár és szerelem, akkor a romantikus kerti séta, vagy a csillagos ég kémlelése a titokzatos világ felfedezése önmagunkban és önmagunkon kívül. A kert sok esetben misztikussá válik a versekben, ahol titokra lelhetünk. Berde Mária így vall az Irgalom című versében:

„Ki soká nem örvend az emberekkel,

Egyszer a kertben, harmatkora reggel

Megérti, mit csíznek a csíz üzenget,

S mit a szél ujja az ágon kipenget.”

Ha nyár = kerti sütő, ízek és illatok, meghitt beszélgetések, forró délutánok

Ha nyár és kert, természetesen nem hiányozhat belőle a kerti sütő sem, ahol szerelmünkkel vagy családunkkal egy-egy meghitt estén vacsorázhatunk.

Az ízek és illatok kavalkádja között jól esik megpihenni, beszélgetni, megvitatni az élet fontosabb dolgait, egy pillanatra megállni, félretenni a napi rohanást.

Mindezt megadhatja nekünk a nyár, csak ki kell használjuk! A kapcsolatteremtés és kapcsolat ápolásának időszaka családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel.

Mi lenne ennek legkézenfekvőbb módszere, mint a kerti sütés, grillezett ételek készítése és közös elfogyasztása?

A tél általában ennek az ellentéte.

Tél = kandalló és tartozékai, jó könyv, forró tea

 

Míg a nyár rejtélyes, izgalmas, forró és dinamikus, a télben lelassítunk, bekuckózunk a meleg szobába, és próbálunk „túlélni”, természetesen legtöbbször csak képletesen.

De való igaz lehet, télen minden lassabb, nyugodtan átgondolhatjuk az előző életszakaszunkat, számot vethetünk, vagy épp a következő évi teendőinket tervezhetjük.

A tél egyszerre a számadás és a reménység évszaka is, valami teljesen elmúlik, de tudjuk, hogy hamarosan valami újra elindul.

Van annál kellemesebb élményünk, mint kedvenc könyvünkkel, forró teával behúzódni a kandalló mellé olvasni?

Bár idillikusnak tűnik, de megteremthetjük magunknak. Most még nyár van, a kandalló tartozékok beszerzésével bőven időben vagyunk. Úgy éljük át a téli időszakot, hogy közben ideális környezetet teremtünk magunknak!

Így Aranyosi Ervinnel tudjuk megcsodálni ezt az évszakot is:

„Ideért a tél hát, s alszik a világ,

ébredj, hisz e szépség hatni fog reád,

lenyűgöz, elámít, habár jéghideg,

szeretet-ünnepre készíti szíved.”