Karácsonyi vers gyerekeknek – válogass bátran!

Azt mondják a karácsony Szenteste a gyerekekről, a gyerekeknek is szól egy nem mindennapi gyerek megszületésével. A templomokban Szenteste (remélem idén is mindenütt) karácsonyi verseket szavalnak, kicsik és nagyok egyaránt. Világosan emlékszem az első templomi szavalatomra, székre állított a tiszteletes úr, olyan pöttöm voltam, de elszavaltam életem első karácsonyi versét!

A karácsonyi otthoni hangulat megalapozása a gyerekek örömhírt hozó szavalatai és énekei, nem mellesleg főként a kicsiknek egy igen komoly bátorság próba is, hogy kimernek-e állni a „nagyközönség” elé, ők nem látják, de hátul a padokban nagyszülők, szülők, teljesen idegen emberek párás szemmel hallgatják a csicsergő gyerekhangon felcsendülő általuk is ismert (talán több évtizeddel ezelőtt ugyanitt szavalt) karácsonyi verseket.

A leghitelesebben a gyerekek tudják számunkra átadni mit jelent a karácsony, akkor is, ha olykor a karácsonyi vers gyerekeknek szóló változatait kicsit elhadarják, leharapják a szó végét, akkor is ha épp belesülnek, a felnőtteknek mosolyt csal az arcukra a mondanivaló, mert a szeretet ott tanyázik minden elhadart verssorban, minden leharapot szó végén.

A válogatásban több, rövidebb-hosszabb, játékosan egyszerű megfogalmazású vagy komolyabb mondanivalójú vers található, csak kattints a linkre: Karácsonyi vers gyerekeknek!